ATENȚIE LA TOXIINFECȚIILE ALIMENTARE!

În lunile de vară, mai ales în perioadele caniculare, riscul de a face o toxiinfecţie este mai mare, din cauza temperaturilor crescute, care favorizează alterarea alimentelor. Deşi majoritatea toxiinfecţiilor alimentare nu sunt grave, sunt situaţii când pot să apară şi complicaţii. Sursa infecţiei o reprezintă consumul de alimente alterate precum carnea, peştele, produsele lactate, ouăle, sosurile şi maionezele. De asemenea, toxiinfecţia alimentară poate fi cauzată şi de consumul de fructe şi legume stropite cu substanţe chimice.

Cele mai frecvente simptome ale toxiinfecţiei alimentare sunt: durerile abdominale, greaţa, vărsăturile, diareea, febra și frisoanele.

Când febra depășește 38 °C și persistă în ciuda măsurilor antitermice, când vărsăturile sunt foarte dese şi pacientul nu se poate hidrata, când apar semne de deshidratare, când diareea depăşeste 3 zile sau există scaune cu sânge şi tulburări de vedere, se impune un consult medical.

În cazul majoritații pacientilor cu simptome ușoare și moderate de toxiinfecție alimentară, manifestările bolii dispar în aproximativ 24-48 de ore, fară să fie nevoie de vreun tratament medicamentos. Pacientul se poate îngriji acasă, tratamentul constând în principal din administrarea de lichide si electroliți pentru a preveni deshidratarea.

Related posts